Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

Geschiedenis van de Rotterdamse assurantiebeurs

De strijd tussen de beëdigde makelaars en de beunhazen die zoveel invloed heeft gehad op de machtsverhoudingen binnen de Amsterdamse markt, deed zich niet voor in die andere belangrijke Hollandse havenstad: Rotterdam. De situatie in Rotterdam was dan ook heel anders. De haven en stad waren in die dagen in alle opzichten nog ondergeschikt aan Amsterdam. Ondanks dat de Rotterdammers reeds in 1598 over een Beurs beschikten, was de lokale verzekeringsmarkt vele malen kleiner. De Rotterdammers waren zich hier van bewust. Door middel van samenwerking en coassurantie probeerde men te voorkomen dat kooplieden en reders voor hun assurantie naar Amsterdam uitweken.

Van het Haringvliet tot het WTC

Het in 1598 opgerichte beursgebouw gelegen aan het Haringvliet N.Z. werd al snel te klein. Daarom verlegde de beurs in 1635 haar activiteiten naar een overdekte plaats aan de vismarkt, vlakbij de Gapersbrug. In hetzelfde jaar werd in Rotterdam een Camer van Assurantie opgericht, bedoeld om toezicht te houden op het verzekeringsbedrijf.

In de 18e eeuw groeide de verzekeringsmarkt aanzienlijk. Ook de beurs bij de Gapersbrug werd te klein en in 1736 betrok men een nieuw gebouw op de hoek van de Blaak en West-Nieuwland. Dit gebouw, dat in 1867 naar het voorbeeld van het Londense Crystal Palace werd voorzien van een glazen overkapping, werd op 14 mei 1940 volledig verwoest door Duitse bombardementen. In 1936 was men echter begonnen met de bouw van het vierde beursgebouw, op de hoek van de Coolsingel en de Hoogstraat. De nieuwbouw werd in juni 1941 tussen de toen nog troosteloze ruïnes aan de Coolsingel in gebruik genomen. Op 8 mei 1945 was het gebouw het middelpunt van talrijke bevrijdingsmanifestaties.

In 1983 werd de geheel gemoderniseerde Rotterdamse Assurantie Beurs geopend door burgemeester dr. A (Bram) Peper, die het paard begeleidde dat de deuren opentrok. Sinds deze opening staat het trekpaard als symbool voor het World Trade Center (WTC) Rotterdam.

Op 25 november 1987 werd de 23 verdiepingen tellende groene WTC-toren geopend door H.M. Koningin Beatrix, waarmee het beursgebouw de naam Beurs-World Trade Center verkreeg. In deze vergrote beurs was een scala van diensten samengebundeld, waaronder het World Trade Center, de Kamer van Koophandel, de schippers- en graanbeurs en dus (op een vaste plek) ook de assurantiebeurs.

Einde fysieke assurantiebeurzen

De vele vernieuwingen binnen de markt voorkwamen een verdere afname van het gebruik van de assurantiebeurzen als marktplaats echter niet. Geleidelijk aan veranderde beide assurantiebeurzen van een marktplaats meer en meer tot een plek waar vooral de administratieve afwikkeling plaatsvond. Om financieel-economische redenen werd uiteindelijk in 2004 rationeel, maar met pijn in het hart, besloten beide beursvloeren te sluiten. Zo kwam na ruim 400 jaar een einde aan de fysieke assurantiebeurzen in Nederland. Sinds 2002 bestond er een elektronisch assurantiebeurssysteem (e-ABS) dat in de daarop volgende jaren werd uitgebreid. Met de ontwikkeling van dit gedigitaliseerde systeem voor de coassurantiemarkt had Nederland een wereldprimeur.

Zekere zaken: mijlpalen uit de geschiedenis van de coassurantiemarktHoe is de VNAB ontstaan en wat is de precieze ontwikkeling van de coassurantiemarkt? De antwoorden op deze vragen staan in het door de VNAB uitgegeven boek 'Zekere zaken: mijlpalen uit de geschiedenis van de coassurantiemarkt'.