iDOSplatform | Nieuwe functionaliteit bewerkmodus

iDOSplatform | Nieuwe functionaliteit bewerkmodus

Op 22 en 23 januari jl. heeft de VNAB online een informatiesessie gehouden over de aanpassingen van de nieuwe release van het iDOSplatform die eind januari wordt opgeleverd in productie. Reden hiervoor is de functionaliteit ‘bewerkmodus’ en het hieruit volgende locking mechanisme. Deze aanpassingen kunnen flinke impact hebben op het dagelijks werk van de makelaar in het iDOSplatform. 

Bewerkmodus
Indien een objectlijst gemuteerd moet worden moet voortaan eerst voor “Bewerkmodus openen” gekozen worden. Goed om te weten: bij aanmaak nieuw dossier bevind je je al direct in de Bewerkmodus. Alle makelaar users m.u.v. raadpleeg users krijgen het recht om de bewerkmodus te openen/af te sluiten.

5063

De bewerkmodus zorgt ervoor dat er niet tegelijkertijd door de gebruiker zelf (in twee tabbladen die tegelijkertijd open staan), door een andere gebruiker of door een bulk proces aan dezelfde objectlijst wijzingen worden aangebracht. In het verleden heeft dit tot gezorgd voor corrupte object- en dekking gegevens en dat wordt d.m.v. het zogenaamde “locking” voorkomen.

Wanneer een gebruiker een objectlijst wil muteren dat gelockt is door een andere gebruiker, dan volgt er een melding: “Het dossier is gelockt door <naam user> (<datum/tijd> <actie waardoor gelockt is>). Probeer het later nog eens”.
De lock verdwijnt wanneer de actie -waardoor het dossier gelockt is- afgerond is.

Belangrijkste boodschap:

  • Ben je klaar met bewerken/muteren van de objectlijst? Klik dan op Bewerkmodus sluiten, anders blijft het dossier gelockt.
  • Het iDOSplatform moet net zoals bij alle VNAB applicaties te allen tijde afgesloten worden door te klikken op “Uitloggen”, rechts bovenin het scherm.
5064
  • Tabblad toch middels het kruisje weg geklikt? 
    >> Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Shift+T om het tabblad terug te halen
  • Gehele webbrowser afgesloten?
    Dan is de objectlijst de volgende ochtend weer beschikbaar voor bewerking.  
    >> In geval van spoed en er echt géén ander opgestart proces gaande is wat het bewerken van de objectlijst ook raakt, dan kan de VNAB de lock voor de gebruiker verwijderen.
    Maak dan zelf of via je meldingenbeheerder een melding aan in het meldingensysteem, waarbij je aangeeft dat er géén ander opgestart proces gaande is. 
    Hou er rekening mee dat wanneer je niet zeker bent of er geen ander opgestart proces gaande is, en je toch de lock laat verwijderen door de VNAB, het dossier mogelijk schade oploopt (bulk actie wordt onderbroken en resulteert in een fout of er worden dubbele wijzigen doorgevoerd waardoor de objectlijst vastloopt). 

Vuistregels voor het werken met locking:

  1.  Op ieder moment kan er slechts één persoon een bepaalde objectlijst bewerken. Houd hier rekening mee bij het uitvoeren van bulk prolongeren.
  2. Je kunt de objectlijst slechts in één tabblad bewerken.
  3. Ben je toch gelockt, vraag dan de eigenaar van de lock of deze verwijderd kan worden. De objectlijst is de volgende dag automatisch weer vrijgegeven.
  4. Loop je vast? Maak dan zelf of via je meldingenbeheerder een melding aan in het meldingensysteem.

Zoeken binnen VNAB