“De switch naar de verzekeringsbranche was best spannend”

Zij-instromer Anouschka van de Meulengraaf, Achmea

“De switch naar de verzekeringsbranche was best spannend”

Na haar studie bouwkunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven werkte Anouschka van de Meulengraaf jarenlang als projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf. Toen haar werk inhoudelijk minder interessant werd, ging ze op zoek naar een andere baan. Die vond ze uiteindelijk bij Achmea, waar ze sinds juli vorig jaar acceptant technische verzekeringen is. “Het werk is complexer dan ik dacht, maar ik vind mijn vak ontzettend leuk en interessant.”

Door de schaarste op de arbeidsmarkt is zowat elke bedrijfstak op zoek naar goed personeel. Ook in de verzekeringsbranche kunnen sommige vacatures moeilijk of zelfs niet worden ingevuld, ondanks allerlei campagnes om (jong) talent voor het vak te interesseren. Dat zij-instromers, mensen met ervaring in een andere branche, een interessante doelgroep kunnen zijn, bewijst Anouschka van de Meulengraaf. Ze was bijna vijftien jaar als projectmanager van het Rijksvastgoedbedrijf betrokken bij onder andere het onderhoud, de renovatie en bouw van (vastgoed)objecten van defensie.

“Ik had een rol in prachtige projecten, zoals de aanleg van een wasplaats voor militaire tanks, de renovatie van lesgebouwen op kazerneterreinen en de realisatie van brandveiligheidsvoorzieningen in de logiesgebouwen op legerplaatsen”, vertelt de geboren Limburgse, die al 26 jaar in Brabant woont. “Zaken regelen en organiseren is mijn sterke kant en ik genoot van het contact met de opdrachtgevers, aannemers, installateurs, gebruikers en alle andere mensen die bij de projecten betrokkenen waren. Ik heb bij het Rijksvastgoedbedrijf veel geleerd en enorm veel plezier gehad, maar door reorganisaties en nieuwe inzichten werd het werk inhoudelijk minder leuk.”

Juridische functie

Anouschka koos voor kleinere organisaties als een woningbouwvereniging, waar ze vergelijkbare functies had. Maar ze miste de grote en bijzondere projecten, ging op zoek naar een juridische functie of een rol als contractmanager en stuitte op een advertentie van Achmea, die een acceptant technische verzekeringen zocht. Na een week twijfelen besloot ze te reageren. “Ik weet niet meer zo goed waarom de vacature mij triggerde, maar ik was benieuwd naar de inhoud van de functie en wat Achmea precies zocht.”

In de gesprekken die volgden, liet Anouschka een goede indruk achter en ze werd aangenomen. De moeizame zoektocht naar geschikte kandidaten speelde daarbij op de achtergrond een rol. “Van beide partijen werd een investering gevraagd. Ik moest er bijvoorbeeld rekening mee houden dat het ongeveer twee jaar zou duren voordat ik mijn werk volledig zelfstandig kon uitvoeren. Getwijfeld heb ik niet, ondanks dat ik het best spannend vond om uit de bouwwereld te stappen en de switch te maken naar de verzekeringsbranche. Al realiseerde ik mij ook wel dat ik mijn kennis en kunde niet overboord gooide, maar meenam naar Achmea.”

Inwerktraject

Ruim een jaar later heeft Anouschka het prima naar haar zin als acceptant, al liep haar inwerktraject anders dan gepland. “Er vertrokken in korte tijd twee senior medewerkers, maar gelukkig is er een ervaren iemand bij gekomen met wie ik kan sparren en van wie ik veel leer. Het inwerken gaat wel iets langzamer dan verwacht en de combinatie van werken en leren is soms best zwaar. Toch haalde ik binnen zeven maanden drie WFT-diploma's.”

In haar vorige functies als projectmanager hield Anouschka zich veel bezig met installatietechnische zaken, nu buigt ze zich vooral over polissen, clausules en voorwaarden. “Mijn werk is complexer dan ik aanvankelijk dacht. Ik zie het als een grote puzzel van duizend stukjes die nog een geheel moet worden. Straks ga ik ook risico's van grote projecten beoordelen, maar ik vind mijn vak nu al ontzettend leuk en interessant.”

Perspectief

Anouschka denkt dat filmpjes van mooie projecten kunnen helpen om meer zij-instromers te werven. “Laat mensen met technische kennis het juridische aspect van verzekeren zien. Ik vind het bijvoorbeeld hartstikke interessant om een aanvraag van een groot bouwproject te beoordelen en te onderzoeken met welke voorwaarden en clausules we het risico kunnen verzekeren.”

Zoeken binnen VNAB