Personeelstekort in de arbeidsmarkt

Personeelstekort in de arbeidsmarkt

In juni organiseerde de VNAB een bijeenkomst waarbij onder leiding van Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad, werd gediscussieerd over de toekomst van de arbeidsmarkt. Wat betekenen trends en ontwikkelingen voor organisaties in de verzekeringsbranche? HR Director Western Europe Emmy Radelaar en HR-specialist Anne Diaz, beiden werkzaam bij Crawford & Company, waren erbij.

Wat heeft de bijeenkomst jullie opgeleverd?

Emmy: “Mijn generatie ging na school of studie snel op zoek naar een baan. Tijdens onze carrière bedachten we wat we na ons pensioen allemaal wilden doen. De huidige generatie denkt andersom. Die gaat reizen, vrijwilligerswerk doen of neemt een tussenjaar en gaat daarná pas werken. Want de pensioenleeftijd is steeds verder weg en die baan is wel beschikbaar. Dit in tegenstelling tot toen ik afstudeerde, je moest echt solliciteren.”

Anne: “De belangrijke conclusie is dat er op korte termijn geen oplossing is voor het huidige personeelstekort. Ondanks alle verwachtingen, heeft de technologie onze banen niet overgenomen. Sterker, technologie is hard nodig om de basisprocessen draaiende te houden, omdat we de mensen er niet voor kunnen vinden. Elke dag vallen er treinen uit vanwege personeelstekort en we kennen allemaal de situatie op Schiphol.”

Emmy: “De babyboomers gaan met pensioen en er komt niet méér jeugd bij, dus het aantal beschikbare werknemers daalt. Van HR-medewerkers wordt verwacht dat ze dit personeelstekort oplossen, de druk om mensen aan te nemen is groot. Maar omdat veel bedrijven in dezelfde vijver vissen, werd bij de bijeenkomst duidelijk dat we het probleem daarmee niet oplossen. Door dat te accepteren, ontstaat ruimte om anders naar nieuw personeel te kijken.”

Kun je daarvan een voorbeeld geven?

Emmy: “Ik merk dat veel mensen het expertisevak niet kennen. We moeten met z’n allen de expertisebranche bekender maken om personeel uit andere branches aan te trekken. Die kunnen hartstikke geschikt zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een schade-expert in dienst die als planner in een bouwonderneming is begonnen.”

Anne: “Met een promotionele video hopen we bouwkundigen die momenteel buiten de expertisebranche werken, te werven. Ook via de VNAB proberen we bekender te worden, onder andere via het Risk Insurance Traineeship.”

“Op korte termijn geen oplossing voor personeelstekort”

Wat doet Crawford nog meer aan het personeelstekort?

Anne: “Met onze ‘Werken Bij-site’ onderscheiden wij ons van verzekeraars en andere expertisebureaus. Vacatures worden gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de betreffende functie, we vertellen eerlijk en transparant over de inhoud van de functie, inclusief een voorbeeld agenda.”

Emmy: “Het is essentieel om eerlijk te zijn in sollicitatieprocedures. We beloven niets wat we niet kunnen waarmaken. We zijn een leuk bedrijf, mensen kunnen zich bij Crawford ontwikkelen, maar de mogelijkheden zijn niet onbeperkt. Wij zwaaien zeker niet met een zak geld en benaderen niet actief medewerkers van onze concurrenten. Als we iemand aantrekken van een concurrerend bedrijf, dan is dat omdat die persoon zelf geïnteresseerd is.”

Anne: “Verder proberen we de technologie aan te passen, zodat we het met het huidige personeel wél redden.

Emmy: “Minder administratieve rompslomp en meer tijd voor de kern van je vak, maakt het werk voor iedereen leuker.”

Zoeken binnen VNAB