Medische informatie e-ABS

Medische informatie e-ABS

e-ABS wordt al jaren door een groot aantal partijen gebruikt en is een vast onderdeel van het coassurantieproces. Het gebruik van e-ABS ligt vast in het protocol e-ABS. Deze regels en afspraken zijn van toepassing op alle partijen die gebruik maken van e-ABS. In dit nieuwsbericht belichten wij een specifiek onderdeel uit het protocol de bepaling over (het delen van) medische informatie.

In de huidige tijd met toegenomen eisen en verplichtingen inzake privacy, is dit nieuwsbericht zeer relevant. In het e-ABS protocol is in artikel 5.4 bepaald dat gegevens die alleen door medici bekeken mogen worden, buiten e-ABS om verzonden moeten worden. Deze gegevens mogen dus nadrukkelijk NIET via e-ABS gedeeld worden. Dit komt omdat zowel de makelaar, als alle op de polis genoemde verzekeraars en de ingeroepen expert, toegang tot het dossier in e-ABS hebben en niet alle betrokkenen toegang mogen krijgen tot deze gegevens. 

Omdat documenten als bijlage toegevoegd worden in e-ABS, is er vanuit de VNAB-IT systemen geen controle mogelijk op de inhoud van documenten. Daarom is het volgen van deze bepaling over medische gegevens in het protocol van groot belang. De VNAB gaat er vanuit dat deze en ook alle andere afspraken uit het protocol bij alle gebruikers bekend zijn en nageleefd worden. Wij vragen u dan ook om deze informatie (nogmaals) onder de aandacht te brengen bij uw collega‚Äôs of partijen waarmee u via e-ABS samenwerkt. 

Het protocol is te downloaden via deze link naar de supportpagina help.VNAB.nl. Via deze pagina kunt u naast alle relevante documenten ook inhoudelijke beschrijvingen van functionaliteiten vinden. U kunt zich eenvoudig registreren met uw zakelijke e-mailadres. 

Als u vragen heeft over het protocol of andere e-ABS gerelateerde zaken, dan kunt u contact opnemen met Functioneel Beheer via eabs@vnab.nl of 010 253 20 05.