Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.
"Iedere dag het onvoorwaardelijke vertrouwen en de steun van mijn organisatie krijgen om miljoenenrisico's te mogen verzekeren"

Werken in de zakelijke verzekeringsmarkt

Het imago van de verzekeringsbranche wordt vaak omschreven als saai en stoffig. Echter, onzichtbaar voor de meeste mensen, speelt er in de zakelijke verzekeringsmarkt, ook wel coassurantiemarkt genoemd, zich een boeiende wereld af van risicomanagement op het hoogste niveau. Zo is het voor de meeste ondernemingen onmogelijk om te functioneren zonder de coassurantiemarkt. Denk hierbij voorbeeld aan de aanleg van de Noord-Zuidlijn, het transport van een groot containerschip en bouw van het Rijksmuseum of de Euromast. De financiële risico’s voor de betrokken bedrijven zijn te groot om zelf te dragen of door één verzekeraar te laten verzekeren.

"Het niveau in de coassurantiemarkt ligt hoog. Dat geldt in meerdere opzichten. De kennis en kunde van de diverse partijen is buitengewoon goed. Het soort relaties, maar zeker ook het soort risico’s zijn vaak bijzonder. Dit alles heeft tot gevolg dat de mate van dienstverlening hierop aan moet sluiten. Wanneer je als risicospecialist echt waarde wilt toevoegen, heb je de coassurantiemarkt nodig" - Daniel Dancewicz: Teamleider Schade (Schouten Zekerheid)

Jong talent in de zakelijke verzekeringsmarkt

In de zakelijke verzekeringsmarkt zijn een kleine 90 verzekeraars en makelaars actief, waaronder veel leden van de VNAB. In de deze markt zijn economen, bedrijfskundigen en juristen werkzaam, maar ook HBO- en WO’ers met een technische achtergrond vinden een plek in deze veelzijdige markt. Voor intelligente, ambitieuze en leergierige jongeren biedt de zakelijke verzekeringsmarkt dan ook volop mogelijkheden voor een uitdagende carrière.

Er is geen specifieke opleiding tot verzekeraar of makelaar. Je leert door ervaring op te doen in de praktijk. Hier zijn de meeste bedrijven in de zakelijke verzekeringsmarkt dan ook op ingesteld. Er zijn uiteraard wel veel opleidingsmogelijkheden. De VNAB is bezig om het aanbod, in samenwerking met kennispartners, uit te breiden. Op onze kennispagina is meer informatie te vinden over de opleidingsmogelijkheden en ontwikkelingen in de zakelijke verzekeringsmarkt.

Raadpleeg voor actuele vacatures binnen de zakelijke verzekeringsmarkt de websites van onze leden. Hulp nodig bij het vinden van een stageplek? Neem dan contact op met onze medewerker kennismanagement en lees verder op de pagina young professionals.


"Uitdagend aan mijn baan is iedere dag het onvoorwaardelijke vertrouwen en de steun krijgen van mijn organisatie om miljoenenrisico's te mogen verzekeren en te mogen behandelen. Daarbij steeds je eigen kennis en vaardigheden op de proef stellende om voor alle partijen tot het beste resultaat te komen" - Bernadette Bode: Underwriter Liability (Zurich Global Corporate Benelux)"Bij het verzekeren van commodities dien je niet alleen rekening te houden met het transport van A naar B of met goederen die ergens in de wereld in opslag liggen. Je dient ook rekening te houden met bijvoorbeeld het politieke klimaat, de lokale wetgeving en sancties. Al deze factoren zijn continu aan verandering onderhevig. Het beoordelen van een risico is wat dat betreft een enorme uitdaging." - Angela Pieneman: Senior Broker (H.W. Wood Limited)