Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs B.A.

Rotterdamse Assurantie Beurs

In Rotterdam werd al in 1598 een apart beursgebouw opgericht voor handel en verzekeringen. Dit gebouw was gelegen aan het Haringvliet N.Z. Al snel werd het gebouw te klein en daarom verlegde de beurs in 1635 haar activiteiten naar een overdekte plaats op de vismarkt, vlakbij de Gapersbrug.In hetzelfde jaar werd in Rotterdam een Camer van Assurantie opgericht, bedoeld om toezicht te houden op het verzekeringsbedrijf. In de 18e eeuw groeide de verzekeringsmarkt aanzienlijk. Ook de beurs bij de Gapersbrug werd te klein en in 1736 betrok men een nieuw gebouw op de hoek van de Blaak en West-Nieuwland.

Dit gebouw, dat in 1867 naar het voorbeeld van het Londense Crystal Palace werd voorzien van een glazen overkapping, werd op 14 mei 1940 volledig verwoest door Duitse bombardementen. In 1936 was men echter begonnen met de bouw van het huidige - vierde in de reeks - beursgebouw, op de hoek van de Coolsingel en de Hoogstraat. De nieuwbouw werd in juni 1941 tussen de toen nog troosteloze ruïnes aan de Coolsingel in gebruik genomen. Op 8 mei 1945 was het gebouw het middelpunt van talrijke bevrijdingsmanifestaties.

Het trekpaard als symbool voor de Rotterdamse Assurantie Beurs

In 1983 werd de geheel gemoderniseerde Rotterdamse Assurantie Beurs geopend door burgemeester dr. A (Bram) Peper, die het paard begeleidde dat de deuren opentrok. Sinds deze opening staat het trekpaard als symbool voor het World Trade Center (WTC) Rotterdam.

Het WTC

Op 25 november 1987 werd de 23 verdiepingen tellende groene WTC-toren geopend door H.M. Koningin Beatrix, waarmee het beursgebouw de naam Beurs-World Trade Center verkreeg. In deze vergrote beurs was een scala van diensten samengebundeld, waaronder het World Trade Center, de Kamer van Koophandel, de schippers- en graanbeurs en dus (op een vaste plek) ook de assurantiebeurs.

De eerste Rotterdamse beursgebouwen; voorloper van iets groots