Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

VNAB marktdiner 2015: De schijf van vijf

Op donderdagavond 5 november 2015 vond voor de 12e keer het jaarlijkse VNAB marktdiner plaats. Een record aantal van 300 professionals uit de top van de zakelijke verzekeringsmarkt nam deel aan een, inmiddels traditioneel, galadiner in Grand Hotel Huis ter Duin. Tijdens het diner hield prof. dr. Henk Volberda een lezing over het thema van de avond, sociale innovatie. Voor het eerst dit jaar verwelkomde de VNAB, in samenwerking met Young InSurance, enkele young professionals uit de branche.

Nieuw VNAB

Wim Span, de nieuwe VNAB directeur, opende de avond met een vooruitblik op het te openen VNAB kennis- en ontmoetingscentrum. “De VNAB staat in het teken van vernieuwing. Personele wisselingen, het Sanctieplatform en misschien wel de grootste vernieuwing: het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum”. Het centrum zal begin 2016 haar deuren openen voor alle leden en geassocieerd deelnemers van de VNAB. Om de markt alvast een beeld te geven van de veelzijdigheid van het centrum besloot Wim Span zijn welkomstwoord met een sfeerimpressie in de vorm van een korte video.

Student van het jaar

Na het welkomstwoord van Wim Span, de nieuwe VNAB directeur, werd de Student van het Jaar Award uitgereikt door de Stichting Assurantie Beurs Amsterdam (SAA). Focko Dorhout Mees, de nieuwe voorzitter van de stichting, overhandigde de award en bijbehorende cheque aan Soumya Shyam. Haar scriptie voor de Master Enterprise Risk Management over de risico’s van onzekere uitkomsten in regelgeving voor financiële instellingen, is volgens Focko Dorhout Mees van belang voor de gehele markt.

Rolf van der Wal wint VNAB award

Traditiegetrouw wordt ieder jaar tijdens het marktdiner de VNAB award toegekend aan iemand die gedurende vele jaren een belangrijke bijdrage aan de coassurantiemarkt heeft geleverd. Dit jaar was de eer aan Rolf van der Wal. Michel Schaft, de nieuwe voorzitter van de VNAB, reikte de award uit aan zijn voorganger. Het bestuur van de VNAB bedankt Rolf van der Wal met deze award voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging. Gedurende een periode van 25 jaar nam Rolf van der Wal zitting in het bestuur van de VNAB waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter.

De VNAB zal later dit jaar afscheid nemen van de voormalig voorzitter tijdens zijn afscheidsreceptie die op dinsdag 7 december, aansluitend op de Algemene Ledenvergadering, plaatsvindt in het zalencomplex van het WTC in Amsterdam.

De schijf van vijf voor innovatie

“De branche staart zich blind op de technologische aspecten van innovatie terwijl deze aspecten slechts voor 25% het succes van innovatie bepalen", zo begint prof. dr. Henk Volberda zijn prikkelende presentatie. De andere 75% wordt bepaald door het sociale aspect. Het herkennen, verwerken, integreren en toepassen van kennis. “Echt innoveren doe je niet door te luisteren naar de klant, maar door je te richten op de klanten die je nog niet hebt”, aldus Volberda.

Om succesvol te innoveren dienen bedrijven volgens Henk Volberda de zogenoemde ‘schijf van vijf’ evenredig in te zetten. Het gaat hierbij om (1) Research & Development, (2) nieuwe organisatievormen, (3) vernieuwend leiderschap, (4) menselijk kapitaal en tot slot (5) co-creatie met klanten, leveranciers en kennisinstellingen.

Download scriptie Student van het Jaar

Presentatie Henk Volberda - Sociale Innovatie

Publicatie datum: 16 november 2015
Meer nieuws