Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

Terugblik VNAB Visie event – Transport

In navolging van het magazine VNAB Visie dat eind november verscheen, organiseerde de VNAB dinsdag 3 oktober het VNAB Visie event - Transport. Voor het eerst werd tijdens een VNAB event de app Handshake ingezet. Hiermee konden bezoekers zich op basis van hun locatie aanmelden voor het evenement en andere aanwezigen zien. Vervolgens kan via de app nog tot 30 november contact tussen de aanwezigen worden gezocht.

De eerste spreker tijdens deze middag was Bart Banning. Vanuit zijn positie als banker voor de sector transport en logistiek bij ABN AMRO vertelde hij over hoe technologie en digitalisering het succes van organisaties bepalen. Logistiek is hierbij van groot belang en is de verbinding met alles, aldus Banning. Als bank wil ABN AMRO de dialoog aangaan met organisaties over deze ontwikkelingen, zodat hun continuïteit gewaarborgd blijft. “Transport van de toekomst is al in volle gang; alles verandert continu en zo ook de risico’s”, sluit hij af.

Director Innovation and Human Capital van Netherlands Maritime Technology (NMT), Marnix Krikke, was de tweede spreker op het Visie event – Transport. NME is de belangenbehartiger voor de Nederlandse maritiem-technologische sector en hij nam de sprekers aan boord van de digitalisering op het water. Op schepen en langs de vaarroutes worden steeds meer sensoren aangebracht, waarbij deze data wordt gebruikt ten behoeve van smart shipping (SMASH). Autonoom varen leidt tot minder ongelukken, vandaar dat er veel (maritieme) partijen samenwerken om dit te realiseren.

Na de pauze trapte Harry Langevoort van IBM af met een interactieve presentatie waarbij verschillende voordelen van IBM’s supercomputer Watson werden gedemonstreerd. Door zijn snelle rekenkracht kan Watson enorme hoeveelheden data binnen no-time analyseren en hier conclusies uit trekken, met allerhande mogelijkheden voor verzekeraars en transportbedrijven tot gevolg. Van cognitieve claims analyses voor verzekeraars tot lead generaties bij vervoersmiddelenleveranciers. Het is volgens Langevoort niet de vraag óf deze technologie wordt ingezet door organisaties, maar wanneer. Het biedt daarom concurrentievoordeel een early adopter te zijn.

Director Insurance bij de KLM, Tjerk van Dijk, was de laatste spreker van de dag. ’s Werelds oudste luchtvaartmaatschappij die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert is in bijna honderd jaar tijd gegroeid tot een wereldspeler van formaat. Ondanks dat, vertelt Van Dijk dat de core business weinig is veranderd: mensen, goederen en dieren per luchtruim vervoeren. Toch ziet ook de KLM nieuwe risico’s op zich afkomen en door middel van aanpassingen in hun strategie spelen ze hier slim op in, vertelde Van Dijk.

Voordat de afsluitende borrel van start ging, stelde dagvoorzitter Tom van ’t Hek nog een aantal scherpe vragen aan de sprekers en het publiek. Zo lijkt bijvoorbeeld de kans op schade te verminderen door de technologische innovaties binnen de sector transport, maar zijn de schades niet enorm wanneer het een keer misgaat? Volgens Marnix Krikke zal daarbij de focus moeten liggen op het milieu, omdat bij autonoom varen gelukkig geen mensenlevens in gevaar komen. Kortom, er wacht een spannende tijd voor de sector logistiek met betrekking tot innovatie en de daaruit voortvloeiende nieuwe risico’s.

Bekijk hier de presentatie

Publicatie datum: 5 oktober 2017
Meer nieuws