Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

Technische Commissie Cyber ondersteunt project ‘An Internet of Secure Things’

Ruim 200 onderzoekers kunnen sinds 12 juni aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. In totaal hebben 17 projecten hiervoor financiële steun gekregen vanuit het programma uit de ‘Nationale Wetenschapsagenda’: onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). De Technische Commissie Cyber van de VNAB heeft zich als national cooperation partner verbonden aan het project ‘An Internet of Secure Things’.

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de NWA. Het doel is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

De toegekende onderzoeken richten zich onder andere op urgente medische vraagstukken, vraagstukken over jeugd en gedrag, klimaatverandering en leefomgeving, maar ook op digitale veiligheid. De onderzoeken worden verricht door Consortia waarbinnen ook een brede vertegenwoordiging van maatschappelijke partners is geborgd: variërend van publieke partijen tot aan organisaties zoals de Dierenbescherming en het Rode Kruis. Ook het bedrijfsleven is vertegenwoordigd.

An Internet of Secure Things

In totaal is er 61 miljoen euro toegekend in de categorieën 0,5 tot 2 miljoen, 2 tot 5 miljoen en 5 tot 10 miljoen. In die laatste categorie is het grootste bedrag van 8,2 miljoen toegekend aan het project ‘An Internet of Secure Things’. Het internet van de dingen is één van de grootste uitdagingen voor cyberveiligheid en cyberprivacy. INTERSECT pakt deze maatschappelijke en technische uitdaging aan door een volledig nieuw, fundamenteel perspectief te hanteren dat veiligheidsonderzoek (bv. ontwerp, defensie, het genereren van aanvallen) combineert met juridische en criminologische benaderingen.

Rol Technische Commissie Cyber

National cooperation partners maken geen deel uit het consortium maar spelen wel een rol in het kader van de dialoog met relevante maatschappelijke partijen en de verdere verspreiding van de resulterende kennis vooral gericht op het netwerk van de partners zelf. De Technische Commissie Cyber heeft zich als national cooperation partner aan het project verbonden. 

Input van VNAB leden die nuttig kan zijn voor dit onderzoek is van harte welkom bij de Technische Commissie Cyber via cyber@vnab.nl.Publicatie datum: 4 juli 2019
Meer nieuws