Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

iDOSpl@tform - RDW functionaliteit voor het aan- en afmelden van kentekens

De functionaliteit rondom het aan- en afmelden van kentekens bij de RDW is opgeleverd (fase 1). Makelaars kunnen in het iDOSpl@tform voertuig- en dekkingsgegevens registreren en de benodigde gegevens voor de melding bij de RDW vastleggen. De verzekeraar die als meldende partij optreedt ontvangt, waar nodig, aan-/afmeldtaken..

Makelaars kunnen 'meldtaken' triggeren voor voertuigen die gekentekend zijn en gemeld moeten worden door de verzekeraar. Zij geven aan welke verzekeraar als ‘meldende partij’ optreedt en leggen vervolgens in objectlijsten bij een te melden voertuig de kentekengegevens vast en zetten het kenmerk ‘meldplicht RDW op ‘ja’.

Wanneer de dekking 'Aansprakelijkheid uitgebreid' van toepassing is dan geeft de makelaar aan per wanneer het kenteken aangemeld moet worden. Zodra de objectlijst definitief gemaakt wordt, ontvangt de meldende verzekeraar aanmeldtaken. Ook wanneer een object/dekking afgevoerd wordt, of wanneer bij prolongatie de meldende partij wijzigt worden de benodigde aan-/afmeldtaken getriggerd. Verzekeraars kunnen deze meldtaken aanvullen met het polisnummer RDW en kunnen een export maken waarmee zij kentekens – voor nu nog buiten het iDOSpl@tform om – kunnen melden.

Verzekeraars wordt geadviseerd een (dagelijks) rapport in te stellen om de openstaande meldtaken ook in de mail te ontvangen. Na verwerking zet de verzekeraar de meldtaken op afgehandeld. Makelaar en verzekeraar kunnen beide de status van de meldtaken volgen in het RDW meldtakenscherm.

De getriggerde meldtaken moeten nu nog door verzekeraars zelf buiten het iDOSpl@tform om afgehandeld worden. Daarvoor kunnen zij de export/rapport gebruiken van het RDW meldingenscherm. De VNAB onderzoekt mogelijkheden voor het ontwikkelen van een koppeling waarmee de meldtaken geautomatiseerd afgehandeld kunnen worden bij de RDW (fase 2).

Lees hier meer over dit nieuwsbericht: iDOSpl@tform-Onderzoek-geautomatiseerd-melden-van-kentekens-bij-RDW

VNAB organiseert op 27 mei weer een online sessie waarin de opgeleverde functionaliteiten van fase 1 worden toegelicht en er kort vooruitgeblikt wordt op fase 2 (koppeling RDW). Wilt u hieraan deelnemen? Meldt u zich dan aan via idos@vnab.nl.
    Publicatie datum: 12 mei 2021
    Meer nieuws