Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

Terugblik VNAB kennissessie - Big Data: risico's en kansen in de zakelijke verzekeringsmarkt

Vanmorgen vond de eerste VNAB kennissessie plaats in het World Trade Centre (WTC) Rotterdam. Deze eerste kennissessie stond volledig in het teken van het thema Big Data. Dagvoorzitter Sander Duivestein nam de deelnemers in vogelvlucht mee in de interactie tussen online en offline, en de soms schokkende resultaten daarvan. Na deze inspirerende introductie gaf hij de eerste spreker, David Lang van Lloyd’s of London, het woord.

David Lang, Chief Data Officer bij Lloyd’s of London, deelde met het publiek zijn kijk op Big Data en de huidige activiteiten van Lloyd’s op dit gebied. Hij gaf aan dat het hebben van data slechts een eerste stap is, de juiste analyse van de data is namelijk essentieel. Het is belangrijk om data niet te verwerken voor het beantwoorden van vragen, maar om het juist andersom aan te pakken. Welke data heb ik en welke vragen kan ik daarmee beantwoorden?

De tweede spreker, Kevin Jonkers van Fox-IT, wees de deelnemers op de risico’s van Big Data. Nieuwe technologieën brengen ook nieuwe risico’s met zich mee, welke niet allemaal afgedekt kunnen worden met behulp van ‘oude’ beveiliging. Het beveiligen van de locatie van data is niet meer genoeg volgens Kevin Jonkers. Data is in beweging en moet ook tijdens deze beweging beveiligd worden. Belangrijk is niet alleen de systemen en locaties te beveiligen, maar vooral ook de data zelf. Een grote uitdaging voor iedereen die met Big Data werkt of gaat werken in de toekomst.

Als laatste spreker betrad Paul Miller van Aon Benfield het podium. Hij vertelde de aanwezigen over het belang van accurate data en het juist analyseren en gebruiken van deze data. Daar valt veel winst te behalen. En dit kan, in het geval van overstromingsverzekeringen, al zo simpel zijn als het invoeren van de gehele postcode of de hoogte van het te verzekeren gebouw. Een open deur? Wellicht, toch lijken hier in Nederland nog aanzienlijke kansen te liggen.

De ochtend werd met een lunch afgesloten op de Meet the Market beursvloer van Lloyd’s Benelux.


Presentatie David Lang - Lloyd's of London

Presentatie Kevin Jonkers - Fox-IT

Presentatie Paul Miller - Aon Benfield

Publicatie datum: 18 maart 2015
Meer nieuws