Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.

VNAB college: Machine learning, succes verzekerd?

17 juni 2021- 10:00 uur17 juni 2021- 12:00 uurOnlineVoeg toe aan uw agenda
De VNAB bestaat 35 jaar in haar huidige vorm. In dit jaar wordt niet alleen teruggekeken, maar vooral vooruit gekeken. Naar de toekomst. Zolang we de toekomst niet kunnen voorspellen, zullen er altijd risico’s blijven die verzekerd moeten worden. The future has risks. Risk has the future. Maar hoe gaat die toekomst eruit zien? Wat kunnen we nu doen om risico’s in de toekomst te blijven verzekeren? Is machine learning dé oplossing?

Op donderdag 17 juni organiseert de VNAB in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) het online VNAB college: Machine learning, succes verzekerd?

Tijdens deze ochtend nodigen wij u uit om plaats te nemen in de digitale collegebanken en meegenomen te worden in de wereld van machine learning. Sprekers Antoon Pelsser (UvA), Peter de Kock (Pandora Intelligence) en Saskia Evers (De Nederlandsche Bank) schijnen hun licht op de vraag of succes door middel van machine learning verzekerd is.

Datadriven underwriting

Big data en machine learning worden door velen gezien als een wondermiddel dat alle problemen oplost. 'Improves Precision of Financial Rules and Models' en 'Eliminates Manual Data Entry' zijn enkele kreten waarmee machine learning wordt aangeprezen op websites. Maar inmiddels zijn we ook bekend met de gevaren en tekortkomingen van complexe modellen. Cathy O’Neil illustreert in het boek 'Weapons of Math Destruction' de gevaren van black box modellen, zeker als deze worden gebruikt om beslissingen te nemen die mensen in hun persoonlijk leven raken. Er zal de komende jaren een groeiende behoefte ontstaan aan specialisten die kritisch naar machine learning modellen kijken en deze beoordelen en valideren. Antoon Pelsser vertelt tijdens zijn presentatie waarom hij vindt dat machine learning als 'magische black box' niet alle problemen kan oplossen en het niets anders is dan een model dat wordt geschat op een grote hoeveelheid aan data.

Predictive policing

Prof. dr. Peter de Kock’s reisde als filmmaker 15 jaar de wereld rond, op zoek naar conflicten en verhalen. De documentaire The hands of Che Guevara is een van zijn meest bekende films waarmee hij internationaal veel prijzen in de wacht sleepte. Na een Masteropleiding Criminal Investigation, begon zijn carrière binnen de Nationale Politie waar hij hoofd werd van verschillende geheime afdelingen. Binnen deze afdelingen introduceerde hij creatieve scenario’s in het voorzien van terroristische aanslagen. De resultaten waren dermate aansprekend dat hij uitgenodigd werd zijn werkwijze vast te leggen in een wetenschappelijk promotieonderzoek getiteld Anticipating Criminal Behaviour (2014). In 2017 nam De Kock ontslag bij de politie om Pandora Intelligence op te richten, een bedrijf dat overheidsorganisaties, NGO’s en multinationals helpt om data science in te zetten in de strijd tegen criminaliteit. Binnen Pandora Intelligence vervult De Kock de rol van Chief Imagination Officer. Sinds 2019 is hij als Professor of Practice verbonden aan de universiteit van Tilburg op het gebied van Data science & Crime.

In zijn presentatie neemt De Kock u mee via de probleemstelling van de moderne wereld en de kracht van het narratief, langs het gebruik van Artificial Intelligence om crimineel gedrag te voorspellen, tot een uitleg wat criminaliteitsbestrijders en verzekeraars kunnen leren van boeken en films. Ook gaat hij in op het werk dat het snelgroeiende Pandora Intelligence verricht voor KLM Cargo.

Toepassing Artificial Intelligence in de verzekeringssector

Technologische ontwikkeling is voor de financiële sector één van de belangrijkste krachten die de sector de komende jaren zal veranderen. Innovaties vormen een uitdaging voor de bedrijfsmodellen en strategie van bestaande en nieuwe verzekeraars, maar bieden ook kansen op het gebied van bijvoorbeeld kostenefficiëntie, klantcontact en -behoud en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Tijdens deze presentatie geeft Saskia Evers (DNB) inzicht in de toepassingen van Artificial Intelligence (AI) in de verzekeringssector en komt de rol van DNB als toezichthouder aan bod.

Voor wie

Dit event is bedoeld voor eenieder die werkzaam is bij een verzekeraarslid, makelaarslid of geassocieerd partner van de VNAB. Ook niet-leden die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars, Adfiz of de NVGA zijn deze ochtend van harte welkom. U kunt uzelf en eventueel uw collega's via onderstaande blauwe button aanmelden.

Programma

10:00 - 10:05 - Opening door Rob ter Mors
10:05 - 10:35 - Datadriven underwriting door Antoon Pelsser (UvA)
10:35 - 11:05 - Predictive policing door Peter de Kock (Pandora Intelligence)
11:05 - 11:15 - Pauze
11:15 - 11:45 - Toepassing AI in de verzekeringssector door Saskia Evers (DNB)
11:45 - 12:00 - Afsluiting met vragenronde

Aanmelden

Aanmelden kan via de donkerblauwe button aan de rechterkant. Let op! U ontvangt na aanmelding niet direct een bevestiging met deelnamelink. Dit volgt op een later moment.

Over de sprekers

Antoon Pelsser

Prof. dr. Antoon Pelsser is werkzaam als consultant bij Risk at Work, tevens bijzonder hoogleraar Enterprise Risk Management aan de Universiteit van Amsterdam, hoogleraar Financiering en Actuariële Wetenschappen aan de Universiteit Maastricht en research fellow bij kennisnetwerk Netspar. Hij heeft gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften, zoals Journal of Economic Theory en is een Honorary Fellow van het Institute of Actuaries in Groot-Brittannië.

Peter de Kock

In 2017 richtte Prof. dr. Peter de Kock Pandora Intelligence op, een bedrijf dat overheidsorganisaties, NGO’s en multinationals helpt om data science in te zetten in de strijd tegen criminaliteit. Binnen Pandora Intelligence vervult De Kock de rol van Chief Imagination Officer. Sinds 2019 is hij als Professor of Practice verbonden aan de universiteit van Tilburg op het gebied van Data science & Crime.

Saskia Evers

Saskia Evers MSc AAG is toezichthouder bij DNB en werkzaam bij het expertisecentrum Data-analyse & Bedrijfsmodellen. Zij houdt zich bezig met de impact van nieuwe technologieën (insurtech) op de bedrijfsmodellen van verzekeraars. Ze is lid van de EIOPA Insurtech Taskforce en was projectleider van het DNB Themaonderzoek Insurtech 2019.

NIVRE PE punten

NIVRE experts ontvangen twee PE punten voor deelname aan dit event.
Rozenblad BComm, Z.D. (Zoewé)Coördinator events & communicatie+31 (0)10 253 20 06z.rozenblad@vnab.nlLinkedIn
Aanmelden